Pijlers van de samenleving Jeroen Ruiter 'Als we geen actie meemaken, dan hebben we het juist goed gedaan'
Jeroen Ruiter (35) is bestuurslid van Buurtpreventie 's-Gravenzande. Ook loopt hij zelf nog regelmatig een ronde door de buurt en let dan op overlast, vervuiling, vandalisme en verdachte zaken. Buurtpreventieverenigingen werken samen met netwerkpartners als politie, boa's, gemeente en Vitis Welzijn. "Wij zijn eigenlijk hun extra ogen en oren."
In gemeente Westland zijn tien buurtpreventiegroepen actief, in de verschillende kernen. Buurtpreventie 's-Gravenzande bestaat al sinds 2008. Buurtpreventie richt zich op de veiligheid en leefbaarheid van de buurt, of gemeenschap waar we wonen. "Dat kun je heel breed zien", legt bestuurslid Jeroen Ruiter van Buurtpreventie 's-Gravenzande uit. "Van het melden van een kapotte lantaarnpaal of losse stoeptegel aan de gemeente en voorlichting geven over inbraakpreventie tot in gesprek gaan met boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar) en de jongerenwerker bij overlast van een groep jongeren. Wij zijn eigenlijk de extra ogen en oren van de netwerkpartners als politie, boa's, gemeente en de jongerenwerkers van Vitis Welzijn."
Buurtpreventie 's-Gravenzande heeft 35 leden. Jeroen loopt zelf ook een tot twee keer per maand door de buurt. "Ik werk in het dagelijks leven als jeugdzorgwerker. Ik studeer ook tot social worker en ik heb een gezin waarvan de kinderen tijdens de lockdown thuis les hebben. Bizar druk, nu even, dus."
Sneeuw
Geen ronde is hetzelfde, vindt Jeroen. "Je ziet altijd wat. In de zomer let je op heel veel open raampjes. Dan geef je aan de wijkagent door dat ze in die wijk nog niet goed zijn voorgelicht over inbraakpreventie. Of je let op dubbel geparkeerde auto's, waar de hulpdiensten niet langs kunnen komen. Laatst sneeuwde het even, dan let je meteen op of er daken van huizen zijn waar de sneeuw eerder verdwijnt dan bij andere daken. Daar zou een weedkwekerij kunnen zitten."
Soms lijken zaken verdachter dan ze zijn, of andersom. "We zagen tijdens een ronde een aantal gasten staan bij een scooterzaak. Ze gedroegen zich verdacht. We belden de politie, maar er bleek niets aan de hand te zijn. Een paar minuten later zag ik een jongen uit een steegje rennen. Ik besloot de politie niet te bellen, om niet weer loos alarm te slaan. Toen kregen we te horen dat ze die jongen zochten. Hadden we beter wel meteen kunnen bellen. Het is bij veel mensen trouwens niet duidelijk wanneer je 112 belt. Dan delen ze in een WhatsAppgroep voor de buurt dat er verdachte personen bij auto's naar binnen gluren. Maar 112 bellen ze niet, omdat ze bang zijn dat het geen noodsituatie is. Ook bij een verdachte situatie bel je 112."
Schutting
Jeroen is bij de buurtpreventie terecht gekomen dankzij een oplettende buurman. "Ik was even naar de supermarkt gegaan. Het was al donker en ik had het licht aangelaten en mijn laptop op tafel laten liggen. Ik kwam thuis en zag ineens mijn buurman met een zaklamp over de schutting kijken. Hij had twee jongens in mijn tuin gezien die naar binnen gluurden. Ze hadden een ruitje ingegooid. Toen ik via de voordeur binnenkwam, waren ze gevlucht. Ik was net op tijd thuisgekomen. Bij de politie gaf ik aan dat ik zelf ook wat wilde doen aan het gevoel van veiligheid in de buurt. Toen wezen ze me op het bestaan van buurtpreventie."
Het bestuur van Buurtpreventie 's-Gravenzande bestaat uit drie leden, die ook de administratieve taken doen. "Ik ben officieel de penningmeester, maar ik doe ook de aanmeldingen. Als iemand zich aanmeldt, gaan we in gesprek. Dan leggen we uit wat buurtpreventie is."
Pitbull
Het soort leden is erg divers. "De jongste is 21 en de oudste is 88. Zij is erelid en loopt zelf niet meer. De leden hebben ook erg verschillende achtergronden. We krijgen niet de mensen die bij wijze van spreken achter de boeven aangaan met hun pitbull. Als we geen actie meemaken, dan hebben we het juist goed gedaan. Je eigen veiligheid staat voorop. Als je een fiets gestolen ziet worden, grijp je de dief niet in zijn kraag, maar bel je de politie, stel je een nauwkeurig signalement op en probeer je op gepaste afstand te volgen."
In een onrustige samenleving waarin veel gebeurt is buurtpreventie belangrijk werk. "Het gevoel van veiligheid is bij veel mensen verdwenen. Wij kunnen op deze manier een steentje bijdragen. Vandalisme, overlast en criminaliteit zijn flink teruggedrongen, mede door de aanwezigheid van de buurtpreventie, horen wij van de politie. Daar doen we het voor."
Buurtpreventie gaat ook in coronatijd gewoon door. De leden krijgen vanuit de gemeente trainingen aangeboden als een reanimatiecursus, een training tot verkeersregelaar, maar ook: hoe observeer je, dus waar let je op tijdens een ronde? De mogelijkheden voor vrijwilligerswerk zijn erg divers en ook nog eens goed voor je cv. Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl voor een vacature of meer informatie.
door Linda van der Klooster, Het Hele Westland
Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.